Saturday, September 5, 2009

Bagaimanakah Nasib Pilihanraya Kampus Kita..

Kolej Kediaman Ungku Aziz , 3 September 2009 : Buat julung-julung kalinya Universiti Malaya bakal memperkenalkan sistem undian baru bersempena pilihanraya Kampus yang di katakan akan berlaku tidak lama lagi.
Sistem yang dikenali sebagai E-voting bakal di aplikasikan dalam pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa sesi 09/10 akan datang. Sistem ini di perkenalkan sebagai mengganti sistem undian sebelum ini yang menggunakan cara manual dengan memangkah calon yang bertanding di atas kertas.
Berdasarkan maklumat , sistem ini di katakan menelan belanja hampir beribu-ribu ringgit untuk melaksanakannya. Sistem manual sebelum ini di katakan mengundang beberapa masalah seperti lambat mengetahui keputusan dalam masa yang sama telah menyusahkan pihak pegawai jawatankuasa pemilihan untuk melaksanakannya.
Semalam , pihak pegawai Hal Ehwal Pelajar (HEP ) telah mengadakan sesi percubaan tentang sistem ini kepada mahasiswa/i di kampus di olej kediaman ke 11, kolej kediaman ke 9 dan fakulti sastera dan sains sosial, sebagai maklumat asas sebelum melaksanakan sistem ini secara serius pada pilihanraya Kampus akan datang.
Beberapa pimpinan mahasiswa dan kakitangan akademik ketika di tanya pandangan mereka tentang sistem baru ini , kebanyakkannya mengatakan bahawa ianya ini perlu di perhalusi serta di kaji sedalam-dalamnya . Ini kerana, sistem ini amat di ragui ketelusannya setelah undian ini di jalankan. Kerisauan juga timbul sekiranya berlaku unsur ketidakadilan dalam pemilihan kali ini.
Sehubungan dengan itu, taklimat secara berperingkat yang akan bermula dari 7 september hingga 8 sepetember ini akan di lakukan secara terbuka oleh pihak HEP supaya mahasiswa/i dapat memahami dengan baik sistem baru yang bakal di perkenalkan ini.-

1 comment:

IBU TITING ARAB SAUDI said...

Saya ingin menyampaikan kepada seluruh TKW yang bekerja di negeri orang saya IBU TITING seorang TKW DI ARAB SAUDI pengeng pulang ke indonesia tapi uang tak cukup untuk biaya sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan SUAMI saya sakit-sakitan di kampung dan gaji saya itu pun buat beli obat-obatan sedangkan hutang banyak kebetulan saya buka-buka facebook mendapatkan nomor hp KI KUNCORO katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi AKI dan minta angka bocoran ANGKA THAILAND angka yang di berikan 3D ternyata betul-betul tembus 100% dan bagi saudarah-saudarahku di indonesia yang bekerja di luar negeri jadi TKW apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan bebang masalah anda silakan hubungi KI KUNCORO di nomor 0823-1332-9888 silakan buktikan sendiri aki tidak melayani SMS demi allah saya sudah membuktikan.untuk info lebih jelas KLIK: >>KLIK DI SINI KALAU ANDA MAU MENANG SAMA SEPERTI SAYA <<<